tirsdag 4. mai 2010

NYE NÆRINGER I KONGSBERG


Kongsberg har lange tradisjoner med teknologiindustri. Vi kan føre linjen helt tilbake til Paul Stenstrup og hans kreative entreprenørskap på 1800 tallet. Det er historie og mye har endret seg siden den perioden.


Byen og regionen er stolte av teknologiindustrien og hva den står for, men vi må mane politikere og regionens innbyggere til å inkludere andre næringer når fremtiden i Kongsberg skal planlegges. Det er nødvendig å satse også på andre næringer for å få et mangfold i næringsstrukturen og en bærekraftig utvikling av næringslivet i Kongsbergregionen.

Det er fortsatt en oppfatning at det er industrien i Norge som er den store verdiskaper i samfunnet, men det er tjenesteytende næringer som faktisk står for den største verdiskapingen. Mange innovasjoner er ikke teknologibaserte, men snarere markedsmessige og organisatoriske. Det som vil prege Norges økonomi fremover, er de verdiskapende tjenestene. Vi vil også se en betydelig innovasjon i det offentlige, som er den største tjenesteleverandøren i samfunnet.

Innovasjonsprosesser er avhengig av et godt samspill mellom forskningsmiljøer, myndigheter og næringslivet. På Kongsberg er det stort potensial for at dette samspillet kan bli bedre ved at den inkluderer også andre næringer enn den teknologibaserte industrien. Næringslivet på Kongsberg er også bedriftene utenfor teknologiparken, ca 800 bedrifter i alt.

Det er et robust og bærekraftig næringsliv i Kongsberg med mange positive aktører som ønsker å være med å utvikle byen. Det er håndverkere og tjenesteytende næringer som bidrar til at byen fungerer og vokser. Verdiskapningen kommer ikke bare fra bedriftene i teknologiparken. Det er en utfordring for politikere, næringsforeningen og teknologiindustrien og tillate at næringslivet i full bredde blir tatt på alvor og med på råd - selv om de ikke har adresse i teknologiparken. Et sted å begynne er å invitere alle næringsdrivende inn i en næringsforening som jobber for å utvikle samfunnet Kongsberg.

Det er behov for mange nye næringer i Kongsberg. Handelsnæringen har hatt en positiv utvikling de siste to årene, men det er utviklingstrekk som sier at denne stagnerer dersom ikke nye butikker rekrutteres til byen. Det skjer ingen verdiskapning i byen ved at butikker flytter fra Vestsiden til Nymoen. Vi har tidligere tatt til ordet for et gårdeiersamarbeid som kan fremme rekruttering av nye butikker til Kongsberg. Prosjektet ligger klart til å iverksettes – hvis næringslivet i byen ønsker.


Vi går også sterkt inn for at det lages miljøer for rekruttering av nye næringer som for eksempel kulturnæringer. Her går offentlige planer inn for å stimulere enkeltpersoner til å etablere egen virksomhet innen en type næring. Miljøer og møteplasser skal skapes og forutsetningene for at den enkelte skal lykkes er bedre enn om man starter med noe fra hjemmekontoret.

Vi ser at politikere i den nye kommuneplanen har tatt til orde for hva slags næringsliv man ønsker i byen. Det er stimulerende for oss som jobber med næringsutvikling.

Tore S Kristoffersen; Kongstanken
e-post, tore.kristoffersen@kongstanken.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar