lørdag 22. mai 2010

Hva skal vi med Kongsberg?



Er Kongsberg en plan verdt? Kommunen legger lange føringer for byens utvikling, og handel, industri og skole bidrar til å definere merkevaren Kongsberg. Og dette underbygges av nye varemerker for byen. Flotte, grafiske symboler, spennende filmatiske beskrivelser, en felles portal for byen på nettet. De som allerede bor her skal være stolte, de som kanskje vil bo her skal fristes.

Varemerke. Merkevare. Attraktiv. Teknologiby. Flotte ord. Men fristes folket? Jeg vet ikke.

Vox populi

Byens innbyggere er kjent for å mene mye. Særlig den delen som reiser seg på siste vers i byens Drekkevise. Slike ytringer er gjerne spisse, høylytte, tydelige og inneholder ofte diverse kraftuttrykk. Og det er (av en eller annen grunn) veldig ofte en han.

Jeg har en god venn som liker å mene. Han er dog innflytter, men har tatt opp i seg den kongsbergske uttrykksmåten.

– Kongsberg er dørgende kjedelig, kan’ke få til en levende by av noe så traust som en haug med ingeniører. Middag halvfem, plenklipp, bilvask, Dagsrevyen, sove. Dag ut og dag inn. Sier han. Jeg spør hvor ofte han selv har vært ute på byen den siste tiden, men får ikke noe svar på det.

Drammen?
– Se på Drammen, sier min venn igjen. Fra harry til hip på no time! Der har de fått det til! Drar heller til Drammen enn å gå ut i Kongsberg! Så jeg spør hvor ofte han er i Drammen, men får ikke noe svar på det heller.

Så er Drammen det store forbildet? Er Drammens snuoperasjon malen for bygging av merkevaren/varemerket Kongsberg? Er det en snuoperasjon byen trenger, egentlig? Tror ikke det. Alle er enige om at Kongsberg både har sjel og identitet, samtidig som alle er uenige om hva denne sjelen og identiteten egentlig innebærer. Er det historien? Er det teknologien? Eller er det geografien? Tja. Uansett er ingen av disse delene noe å være beskjemmet av, noe som må snus til noe annet. Det er mer å utnytte det til å lage noe mer. Lage synergier. Få to og to til å bli fem.

De tidligere nevnte stabeisene, med akevittskåling og uttrykksformer i store bokstaver, mener egentlig også dette. De er glade i byen sin, og ser ingen grunn til å snu på noe som helst. Snarere tvert imot. Og her er vi kanskje ved en slags kjerne…?

Fremad i alle retninger
Kongsbergfolk er enige om å være uenige. Det blir lett anarkistiske tilstander av sånt. De sterkeste menerne går gjerne etter devisen ”hvis jeg får bestemme, skal alle få gjøre som de vil, og vil de ikke det, skal vi få dem til å gjøre det”.
Festtaler og brageløfter hører de store anledninger til. Kanskje vi denne gangen skal prøve noe nytt? Kanskje vi skal gi de nye utspill og innspill en sjanse? Samle oss om Teknologibyen Kongsberg? Fortelle venner og bekjente nær og fjern om en by med bena godt plantet i en unik fortid, og hodet på full fart inn i en kunnskapsbasert, høyteknologisk fremtid. Til og med våge å være aktive borgere, spille på lag og se om vi ikke kan få til noe sammen?

Kanskje vi til og med kan være så stolte at vi skal spandere på oss et lite klistremerke på bilen med byens nye logo?

Erik W Hermansen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar