onsdag 23. mars 2011

Vestsida og byens attraktivitet


Trude Kolset, Per Ole Bryn og John Ødegård er forretningsdrivende på Vestsida, og denne kronikken, som tidligere er publisert i Laagendalsposten, er et innspill fra butikk- og servicenæringen på Vestsida. Hittil har ca. 70 næringsdrivende og deres ansatte skrevet under. Tilslutningen er konsekvent positiv.

Forbindelse. En moderne by bør ha en egenart, en egen identitet. Det har Kongsberg. Vi har et sentrum som består av en mer moderne del, og en del med flere historiske røtter. La oss beholde og bevare disse to som grunnlag for et livskraftig og pulserende sentrumsmiljø. Vi bør åpne opp og styrke forbindelsen mellom dem. Sånn som det er nå, virker Klokkerbakken mer som en barriere enn en del av sentrum. For å sette det litt på spissen starter det med en liten, ubrukt park, skyggelagt av store trær, og en vei som smalner oppover og tilsynelatende ender rett i en høy mur. Ikke særlig innbydende. Hva om man kunne åpne opp muren, og lage en bred trapp i det nederste hjørnet? Til og med vinkle øverste del av muren slik at det ikke blir en vegg som sperrer, men en terrengstøtte som ”fører til noe”. Kanskje også sette opp et bygg som trekker publikum på den ubenyttede parken med bjørnen, og som viser at sentrum fortsetter på begge sider av brua.

Hotell. Vi er glade for at byplanen nevner by-aksen (forbindelsen mellom stasjonsområdet og Teknologiparken) som et av de viktigste satsningsområdene. Vestsida er mellomleddet. Flere av bedriftene i Teknologiparken har behov for flere overnattingssteder. Et hotell på Vestsida vil ligge strategisk plassert, og Kongsberg som ”miljøby” vil vinne på gangavstand til oppdragsgiver. Selv ser man også at man ofte foretrekker de særpregede hotellene. Det er de man husker, og forbinder med nye byer/steder. Kongsberg har en unik mulighet her. Vi har to kjede-hoteller (Quality og Best Western) på østsiden. Alt godt om dem, men man trenger da ikke legge enda et hotell i akkurat samme område? Politikerne har vedtatt at kultursatsingen i Kongsberg skal foregå på Vestsida. Vi har en enestående arena på Kirketorget. Det ville være flott om området kunne brukes mer enn til parkering største deler av året. Tubaloonen er et fantastisk skue, og kan med fordel stå oppe lengre tid. Ja, til flere konserter og tilstelninger. Nytorget er også en perle som er for lite benyttet. Hva med å sette opp benker, og lage en liten scene? La utøvere få en arena for å vise seg fram. Det er også et politisk vedtak at all torghandel skal foregå på Nytorget. Hva skal til for at flere torghandlere finner veien hit? Et levende torg gir positive signaler. Vestsida har mange kvaliteter, og Kongsberg har ikke råd til å la denne delen av sentrum ligge øde. Vi som driver forretning, får nesten daglige tilbakemeldinger på at det er så leit at så mange lokaler står tomme. Og at det er godt med oss som fortsatt satser her. Ja, vi er helt enige. Vi trives veldig godt på Vestsida. Vi ønsker å være med på å utvikle Kongsberg videre som en fremtidsrettet by med en egen identitet. Og her vet vi at vi er en viktig brikke. Med stadige utvidelser av Stortorvet og Berja har tyngdepunktet i sentrum blitt flyttet nordover. Det har skapt avstander med unødig belastning på veinettet og har redusert aktiviteten på Vestsida i betydelig grad.

Nei til Sildetomta. Vi advarer mot å presse inn Sildetomta som et nytt, publikumsrettet område i denne situasjonen. Det vil være videreføring av åpenbart skadelig byutvikling i Kongsberg. Prosjektet sluker de nyetableringene som heller burde brukes til å snu utviklingen på Vestsida. Denne saken kan komme til å begrense respekten for politikerne og redusere mulighetene for samhold og samarbeid i byen. Vi ber om at det vises kraft og mot til å ta utfordringer i stedet for å selge bysjela vår i et veikryss ved Sildetomta. Grepene må tas nå, før grunnlaget og entusiastene er borte. Her ligger byens store utfordring og unike muligheter til å kombinere bevaring med fremtidsrettet utvikling. Vestsida her et fantastisk potensial for å videreutvikle byens egne og spesielle verdier, hvilket er av stor betydning for Teknologibyens fremtidige attraktivitet. Det er rikelig plass, sterkt behov og vakre rammer på vestsida for hotell, kultur, økt handel og annen publikumsrettet aktivitet. Det tilhører forrige århundre å kvele gamlebyen sin. Dersom HiBu setter som krav at lokalitetene skal være en del av sentrum, ligger de beste og mest spennende synergiene på Vestsida med kort vei til KTP og muligheter for sambruk og utvikling av byens nye kulturfunksjoner og arenaer. Det forutsetter at høyskolen også åpner seg mot sentrum på flest mulige måter. Ved å etablere seg på Sildetomta vil HiBu kunne bidra til å årelate kultursatsingen på Vestsida, og til at politikerne kaster byens kvaliteter over bord av frykt for å miste høyskolen.

Kulturby. Den eldste bydelen vår har potensial for å gjøre Kongsberg til kulturby av dimensjoner. Ære være Jazzfestivalen, Glogerfestivalen og Turistservice (Kongsbergmarken) som har skjønt det. Bydelen er også en av de viktigste nøklene til fremtidsrettede løsninger på gang-, sykkel- og kollektivtransport mellom Teknologiparken, sentrumsbydelene og flere nære områder. Disse mulighetene har ikke blitt fokusert og vektlagt på en måte som byen fortjener. Det bør snarest etableres et målrettet og høyt prioritert Vestsidaprosjekt for å unngå at flere avgjørelser tas på tilfeldige grunnlag. Vestsida skal ikke reduseres til en boligbydel, men styrkes som et attraktivt sentrum med spennende kontrast og balanse mellom kulturhistorie og nyskapende teknologi. Slik støper vi grunnlaget for tilhørighet og stolthet. Slike steder vil folk besøke og bo.

Til beboere i Kongsberg: Bruk stemmen din. Si høyt hva du mener. Delta i diskusjoner. Hvordan ønsker du at Kongsberg skal være? Vi har valgt politikere til å styre. Men de er også deler av Kongsbergs befolkning. Jo flere vi er som mener det sammen, jo større er sjansen for at vi får gjennomslag for ønskene våre. Vær engasjert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar